За котките и котараците

Аз съм от онези странни типове, любители на планината, които обичат да се разхождат и наслаждават на мразовитите бели пустинни  зимни гледки. Уви, планината зимата е доста по-сурова и по-коварна и правилната екипировка е от съществено, бих казал животоспасяващо значение. Днес искам да ви разкажа за последната ми инвентарна придобивка, която се оказа много добра.

Доста често запътен към високата планина ми се налага да премина през терени, където снега вече се е разтопил и образувал лед. Тая гадна смесица от  сняг,  лед и камънак (а още по-гадният случай с добавка кал) винаги ми е била противна. Първо, неприятно е за ходене! Второ, поради опасността от подхлъзване и падане се налага човек да забави темпото и да стане супер внимателен и предпазлив къде точно стъпва.  Друга лоша черта, е че тези терени са като локвите на улицата – не са повсемесни а тук таме. Ходите си 100 метра и БАМ! 10м кофти заледен участък. Минавате го внимателно. Зарадвате се. Наложите си темпо и точно влезете в крачка и БАМ! Нов зеледен участък.

Ако навсякъде е лед, ще си обуете котките (алпийските котки).  Но когато тези участъци са кратки човек често ги подценява а това понякога е болезнено.

Дълго търсих решение. Тествал съм какво ли не. Тествал съм бутафорните гумени котки които продват в Decatlon и Lidl. Ефект – приблизително нула (при лек лед са ОК, но при по-голямо заледяване все едно нямате нищо). Тествал съм котките които се слагат на ръба на обувката. По-добре е, но ако не сте стъпили с цяло стъпало. Ако стъпвате само на пръсти ефекта е нулев. Тествал съм и да ходя с алписките си котки. Стабилност 100%, но ждрапането по камънак с алписките котки води до бърза умора на краката, а и до прецакването на самите котки.

И така до преди две седмици когато попаднах на този продукт – Grivel RAN.

Създадени са като котки за бягане, но аз лични бих ги определил като “котки за подход”.  С тях лесно и безопасно може да стигнете до високата планина, където ако ви се налага да си обуете истинските (алпийски) котки.

Положителни качества:

  • Удобни са.
  • Леки са.
  • Меки са (тези които са ходили с алпийски котки знаят за какво говоря)
  • Слагат се страшно бързо и лесно.
  • Шиповете са между 6 и 10мм и почти не се усещат.
  • Имат “панта” на предната половина което облекчава ходенето.
  • Могат да се използват с всякакъв тип обувки (маратоки, трисезонни с мека подметка, зимни с твърда подметка и тн. Не съм ги пробвал само с джапанки!  :p)
  • Не са скъпи (цената е около 25е) и някак си по-лесно приемате да ги прецакате докато ждрапате с тях по камънака.

Негативни качества:

  • Нямат Anti-snow  пластина.
  • Шиповете са по-центрирани за разлика от алпийските котки, където са по ръба на подметката. Това води до загуба на сцепление при голям наклон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *