Цар плъх

Чели ли сте “Цар Плъх” на Клавел? Любима книга! Ако ви е харесала може би ще ви е интересно да прочетете долите две кратки истории.

В пондрелник сутринта отивах на работа. Бях с кола. Докато се спусках по булевард Брюксел в огледалата видях две коли със специален режим (НСО). Отпред BMW 7-ма серия а отзад сив брониран джип. Бързо ме настигнаха и задминаха. На светофара завих няляво защото сутрин десния завой на Терминал 1 е с почти километрична опашка и 15 мин чакане. Видях как колата и джипа завиха  към VIP терминала. Зачудих се кой ли беше в тях и как така не бяха затворили целия булевард за да минат НСО колите? Половин час по-късно прочетох, че президента Радев заминава на посещение в Германия. Дали е бил той не знам.

Вторник сутрин. Ставане в пет. В 5:40 хванах метрото и хайде на летището. С Явор летим за Варна. Минаваме check-in към 6:35. Точно се настаняваме в салона и чакаме да дойде автобуса да ни отведе до самолета и ни съобщават, че поради лошо време във Варна самолета ще направи 50мин закъснение и вместо в 7:15 ще излетим около 8:00.

В София времето беше гадно. Беше около 2 градуса и валеше дъжд и имаше намалена видимост, но със 100% сигурност тя беше над 200м. Зачудих се какво е времето във Варна. Отворих WindFinder-a и включих на Report. Останах изумен когато видях, че температурата е 4 градуса и силата на вятъра е 2м/с (чист север). Решихме, че е мъгла. Разгледахме web камерите. Имаше намалена видимост, но чак пък да отказват полет… Пошегувахме се малко, че ако не се “вдигне” мъглата във Варна ще кацнем на резервното летище – Пловдив и така в приказки и шеги чинно си изчакахме полета. Когато влязохме в самолета обаче, ни чакаше “приятна” изненада – главен прокурор Цацаров и говорителката му бяха се настанали на пъврият ред на икономичната класа. Със смесени чувства и мисли приех съвместното ни пътуване. Зачудих се как така “икономичен пътник” минава през VIP check-in, но после се замислих, че това са две различни услуги и човек може да си поръчва каквото си иска.

Пошегувахме се пак няколко минути и всичко се успокои. Полета беше кратък и почти без турболенция. Някъде около Омуртаг изплувахме от облаците. Долу имаше ниска но не много гъста облачност. Колкото повече приближавахме Варна толкова повече облачността се разпокъсваше и над Варна имаше само висока облачност. Идеално топло време. Температура беше над 6 градуса. Никакъв вятър. Суха писта. Страхотен топъл зимен ден.

Къде избяга лошото време заради което отложиха полета?!…

И така докато се чудим къде е лошото време, няколко месни джипа отведоха VIP госта на Варна през VIP изхода.

Какво е общото между двете истории оставям на всеки сам да избере.

По-късно вечерта спомняйки си събитията от деня се замислих, че човек може да е голям, но жалък! А може да е мъничък, но великан!

Ето така се сетих за “Цар Плъх”.