Чернобил…

Наскоро излезе прословутият сериал на HBO –  Chernobyl. В него HBO показват американската версия за аварията в Чернобил.  Много се изписа през последните дни за сериала. Според едни, не бил много достоверен, според други бил…

Аз лично не съм експрерт и не мога да преценя до колко сериала е автентичен, до колко представя добре събитята. Но едно НЕЩО ми направи впечатление и иска да ви го споделя. То е една мисъл. Едно сравнение.

Сещате ли се за филма Армагедон? Мдам. Онази стар холивудски шлагер в който Брус Уилис, Бен Афлек и още една дузина хора спасяват света. Те са миньори които трябва да пробият дупка в един астероид, да го взривят за му попречат да се забие в Земята. Не звучи много автентично, но нека не се вглеждаме в това. Не това ми е мисълта. Когато НАСА наемаше тази една дузина миньори за да извършат този подвиг, трябваха да обещаят купища пари, къщи, данъчни облекчения и т.н. на гореописаните спасители на света.

А сега изгледайте 3-та серия на сериала на HBO Чернобил. Там Руската държава разпорежда на 500 миньори за да прокупаят тунел за да охладят реактора. Миньорите започнаха работа без преговори за пари и облаги.

И когато разбраха в какво “кочина” са се навряли, помолиха да им обещаят, че след края ще се погрижат за тях. И въпреки, че получиха отговор “Не мога да обещая…” се върнаха и продължиха да работят.

Мдам. Знам. Едното е холивудска измисли, другото е руската реалност.  Но ако за миг забравите колко несравними са тези две НЕЩА ще откриете къде се крие силата на руснаците!